For at skrive en god opgave, skal du have et godt emne med nok indhold til at give opgaven dybde

ba12

Der er mange gode råd til, hvordan du skriver en god opgave. En af dem er at skrive opgave om et emne, som der interesserer dig. Emnet er vigtigt, fordi det hurtigt kan læses i opgaven, hvis emnet ikke er interessant eller ikke har nok indhold. Du har måske hørt din lærer sige, ”der skal mere kød på opgaven”. En af grundene til, at der ikke er kød på en opgave, skyldes ofte et emne, hvor der ikke kan findes nok kilder eller indhold til opgaven. 

Derfor er emnet utrolig vigtig, og noget som du skal gøre dig nogle overvejelser omkring.

E-cigaret som emne

Find et emne, som interesserer dig

Når du skal udvælge dig et emne, kan du med fordel se på dine interesser i fritiden og i undervisningen. Er der nogle emner, som du fandt ekstra interessant, eller som du føler, du har et større kendskab til? Måske har du nogle fritidsinteresser, som du kan overføre til opgaven. Det kan være, du spiller fodbold eller computerspil. Begge fritidsinteresser er emner, som der kan skrives mange opgaver ud fra. 

Lad os se på nogle eksempler. Omkring fodbold kan du både skrive om reglerne, den professionelle branche eller måske om fankulturen. I forhold til fankulturen kan du blandt andet også kigge på hooligans. I forhold til computerspil, kan du skrive om E-sport som et job, konkurrencen eller den ludificering, du ofte ser fra spil til film. Nogle gange ses nemlig spilelementer i film. 

Find et emne med udvikling

Det kan lyde som en banal ting, men det er faktisk ret vigtigt for indholdet, at der kan være en udvikling i emnet. Det gør det nemmere at finde en masse indhold, og giver også mulighed for at lave en spændende sammenligning over tid i udviklingen. 

Et eksempel på et emne med udvikling kan være cigaretter. Engang fandtes kun de almindelige cigaretter. I dag ses også en El cigaret samt en helt anden kultur omkring cigaretterne. Både i forhold til hvor man må ryge, men også mulighederne i, hvordan du kan komme af med vanen igen. 

Et andet emne kunne være medierne. Fra trykkekunsten til i dag, er der sket en kæmpe udvikling. I dag ses mange digitale medier, og især de sociale medier spiller en stor rolle blandt unge mennesker. 

Undersøg emnet inden

Undersøg emnet, inden du begynder skriveriet

Når du har fundet det helt rigtige emne, kunne du jo sagtens starte med at skrive. Dog kan du med fordel undersøge emnet til bunds først. Ved at finde en masse kilder og indhold først, har du en viden, som gør, at du bedre kan skrive opgaven med dine egne ord. Kilder er hertil rigtig vigtige, da de er dokumentation for, at du ikke blot finder på indholdet. 

Når du leder efter kilder, skal du sørge for, at de er pålidelige. På den måde sikrer du dig, at dit indhold ikke er faktuelt forkert. Når du har styr på kilder og emnet, er du langt bedre forberedt og klar til at skrive en god og undersøgende opgave, som kommer i dybden med et emne, der interesserer dig.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *